Hovedmeny for Calles Norske Myntbrev-oversiktHovedsiden
Calles oversikt over Norske MyntbrevNorske myntbrev
Calles oversikt over Norske Myntbrev m/små bilder (tumbnails)Myntbrev m/bilde
Oversikt over utgivere av Norske MyntbrevUtgivere
Andre brev - Mineralbrev, Telekortbrev, brev som ikke tilfredstiller minstekrav, etc.Andre brev
Linker til andre myntbrev siderLinker til...

Nato 50 år KOSOVO

Bilde av Nato 50 år KOSOVO

Utgitt: 05.06.99 av QV
Opplag: 550 stk.
Kostpris: kr 190,00
Mynt: 5 kr. Jubileumsmynt hæren
Frimerke: NK 333 og NK 349
Stempel: Spesial stempel Nato 50 år Bodø 5.6.1999
Design: -
Annet: Nato og geriljaen UCK vant krigen, med god hjelp av Finsk og Russisk diplomati
På konvolutten:

UCK sitt jakkemerke. Overvåkningsflyet AWACS er en modifisert boeng 707 med en roterende radar på over 9 m. i diameter. B-1B Lancer slipper laserstyrte bomber over Serbia. Marinefartøy i Adriaterhavet skyter ut en Tomahawk cruise rakett . Natos pressetalsmann Jamie Seha informerer verden dag for dag. Det var den 24.03.99 at NATOs generalsekretær Javiar Sloana (bildet med historisk sus nederst til høyre på konvolutten) beordret angrep mot Jugoslavia. Den 09.06.etter 78 dager med intens bombing underskrev NATO ved generalen Michael Jackson og Jugoslavias generaler den militære avtalen om tilbaketrekking av de Serbiske styrkene. KFOR- styrken (Kosovo Force) på 55 000 mann, fordelt på 14 land rykker inn i Kosovo. Norge deltar med 1 200 mann fra Telemarksbataljonen. På Grazzanice- basen i sør- Italia, stilte Norge med 6 F16-fly fra 338 skvadron og en støttegruppe på 200 mann.

Frimerke NK 333 fra London utgaven viser jageren Sleipner (fra andre verdenskrig) som fikk heltestatus for sin innsats og har nylig fått en minnestein på kaia i Molde. NK 349 ble trykket i Canada i 1942. Begge flygerne som er avbildet, falt under krigen. Stemplene er første og siste dag for den kalde krig konferansen i Bodø, som også hadde en atombombe og vise frem. Nå er det 10 år siden den kalde krigen. Russland og Nato samarbeider både i Bosnia og Kosovo, det er jo fantastisk.

Den folkevalgte Jugoslaviske presidenten Milosevic har utviklet seg til en av de verste diktatorer verden noen gang har sett. Han har manipulert folket ved hjelp av nasjonalistiske følelser . Under opptøyer i 1987 stod han frem og sa "Ingen skal våge å skade dere". Siden har det gått bare en vei. Oppløsning av det gamle Jugoslavia. Planlagt folkemord kalt "Operasjon hestesko", med tortur, voldtekter og etnisk rensing. Flere 100 000 mennesker kan ha blitt drept og over 700 000 drevet på flukt. og det er bare under den siste krigen i Kosovo . Han er den eneste sittende president som er blitt dømt av den internasjonale domstolen i Haag. USAs president Bill Clinton har lovet 40 millioner kr. for informasjon som kan føre til pågripelse.

Nå når normaliseringen i Kosovo er begynt viser det seg at Natos udetonerte splintbomber er vel så farlige som Serbiske miner, og Kosovoalbanerne tar igjen med samme mynt overfor Serberne. Verden er vanskelig.

Verdi: -

 

Copyright © 2000, Calle.    All rights reserved        sist oppdatert den 26.03.00 kl. 16:49:51